Accountant

Accountant

Een accountant wordt ook wel een rekenaar, een rekenmeester of een accomptant genoemd. Een accountant is eigenlijk iemand die iedere dag bezig is met jaarrekeningen, deze maakt hij op, hij controleert ze en hij zorgt voor de financiële administraties. Dit kan zijn voor een bedrijf, maar dit kan ook voor gezinnen zijn, het maakt niet uit als het maar over financiële aspecten gaat. Een accountant is vaak bij bedrijven in dienst, hij gaat dan eens per maand alles bijwerken, of hij haalt de gegevens op en werkt het op eigen kantoor bij, dit kan de accountant natuurlijk in samenspraak met de instelling regelen. Als men accountant is kan men als zelfstandige aan de slag gaan, maar ook bij een bedrijf in dienst gaan. Bij een accountantskantoor zijn vaak meerdere accountants in dienst en ieder heeft hier zijn vakgebied (specialiteit) en meestal zijn vaste klanten.

Opleiding tot accountant 
Als men accountant wil worden is er een speciale opleiding nodig. Het is namelijk een wettelijk beschermde titel, niet alleen in Nederland en in België, ook in andere landen (wereldwijd) is de accountant een beschermd beroep. Het gaat namelijk om vertrouwelijke informatie, men moet aan de hand van de gedragscode werken. Er moet namelijk vertrouwelijk om worden gegaan met persoonlijke en zakelijke gegevens en hier mag geen misbruik van worden gemaakt. Geheimhouding hoort bij dit beroep.

Beroepsorganisatie voor de accountant 
Binnen elk beroep speelt een beroepsorganisatie een rol, zo ook bij de accountant. Zowel bij de opleiding die de accountant gaat volgen als bij de bijscholing die accountants moeten volgen is de beroepsorganisatie belangrijk. Zij bevorderen namelijk de kwaliteit van de accountantswerkzaamheden. Dit wordt gedaan door iedere keer een standaard op te stellen. Indien nodig wordt deze aangepast en wordt er een briefing de deur uit gedaan met de nieuwe details. Alle nationale beroepsorganisaties zijn internationaal verenigd in de International Federation of Accountants, ook wel afgekort als IFAC).

admin

leave a comment

Create AccountLog In Your Account