Bankboek

Bankboek

Het bankboek binnen de administratie


Als het over een bankboek gaat, dan gaat het over de ontvangsten en uitgaven per bank. Een bankboek kan alleen worden bijgewerkt aan de hand van de bankafschriften. Een bedrijf kan meerdere rekeningen hebben, het wordt aangeraden om voor iedere bankrekening een speciaal bankboek te maken. Als er een bankboek bij wordt gehouden kan er niet zoveel mis gaan. Alle transacties zijn namelijk al op het bankafschrift vermeld. Veel mensen zien dit ook als een groot voordeel van banktransacties. Het is daarom verstandig om alle bankafschriften goed te bewaren zodat je alle gegevens goed kunt bekijken. Op deze manier kun je te allen tijde de juiste gegevens eenvoudig opzoeken. Een ander voordeel is dat op elk rekeningafschrift een begin- en eindsaldo staan vermeld. Als er dan een fout is gemaakt, dan wordt dit snel opgemerkt. Het grote voordeel is dat een bankafschrift op deze manier eenvoudig kan worden verwerkt in de administratie.

Financieel dagboek 
Een bankboek is een vorm van een financieel dagboek. Het gaat over de financiƫle boekhouding. Alle gegevens worden op chronologische volgorde weergegeven. De volgende dagboeken zijn bij een onderneming vaak aanwezig: bankboek, kasboek, inkoopboek, verkoopboek, diverse postboeken (memoriaal).

Primaire documenten bij bankboek 
Er wordt gebruik gemaakt van primaire documenten. Hierbij kan gedacht worden aan kwitanties, bankrekeningafschriften, kopie verkoopfacturen en inkoopfacturen. Alle gegevens worden systematisch gearchiveerd. Als er een dagboekaantekening wordt gemaakt, dan wordt er altijd een verwijzing geplaatst naar een primair document, zo zorgt men er voor dat het eenvoudig teruggevonden kan worden. Per periode worden alle mutaties van het dagboek samengesteld. Via het journaal worden de mutaties van het grootboek overgeboekt op verschillende rekeningen. Als er wordt gesproken over het journaal dan gaat het over een journaalpost. Het is een woord dat in de boekhouding vaak wordt gebruikt. Er worden hiermee financiƫle feiten vastgesteld, er wordt ook vastgesteld welke grootboekrekeningen gecrediteerd en gedebiteerd moeten worden.

admin

leave a comment

Create AccountLog In Your Account