BTW – omzetbelasting

BTW – omzetbelasting

De afkorting B.T.W. staat voor belasting (over de) toegevoegde waarde. Er wordt ook wel gesproken van omzetbelasting. Als je een eigen onderneming hebt, dan is het belangrijk om te weten hoeveel B.T.W. je moet gaan rekenen. Dit lijkt vaak eenvoudig, maar je moet goed de regels kennen wil je hier goed mee overweg kunnen, daarom helpen we je hierbij een handje. Er kan namelijk gebruik worden gemaakt van 21%, 9% en 0% B.T.W. Welke keuze gemaakt moet worden, lees je hieronder.

21% B.T.W. 
21% B.T.W., dit is het algemene B.T.W. tarief. Dit B.T.W. tarief is standaard geldig voor alle diensten en goederen, tenzij deze tot de uitzonderingen behoren, dan moet men 0% of 9% B.T.W. rekenen.

9% B.T.W. 
9% B.T.W. geldt voor de levering van etenswaren en drinken (alcoholische dranken niet), geneesmiddelen en agrarische producten en diensten. Ook bij de verkoop en het verhuur van boeken, tijdschriften en dagbladen dient 9% te worden gerekend. Personenvervoer, het verhuur van vakantiewoningen en kampeerplaatsen, levering van braille artikelen voor blinden (persoonlijk gebruik), dit valt allemaal binnen het 9% tarief. Er zijn dus veel uitzonderingen op het 21% B.T.W. tarief. Naast bovengenoemde zijn er nog een paar het vermelden waard: Als er isolatiewerkzaamheden verricht worden aan woningen van twee jaar en ouder, of schilder- en stukadoorwerkzaamheden aan woningen ouder dan twee jaar, dan dient daar ook 9% B.T.W. voor te worden gerekend. Toch zijn er nog meer diensten waarvoor 9% B.T.W. gerekend moet worden, namelijk:

  • Het gebruiken van een zwembad of badhuis (sauna hoort hier ook bij);
  • Het schoonmaken van woningen;
  • Het herstellen van kleding, schoenen en fietsen;
  • De werkzaamheden die worden uitgevoerd door de kappers;
  • Aanbiedingen van sportaccommodaties;

0% B.T.W. 
Als bedrijf kan je natuurlijk ook zaken doen met het buitenland. Dan is het 0% B.T.W. tarief van toepassing. Het gaat hierom dat als je aan buitenlandse ondernemers gaat leveren, er 0% B.T.W. toegepast. De verkoop van tabaksproducten brengt ook geen extra kosten rondom de B.T.W. met zich mee. Deze B.T.W. is namelijk al afgedragen door de importeur of door de fabrikant, ook het accijns is hierbij al verrekend.

B.T.W. toepassen 
Het is belangrijk dat goed in de gaten gehouden wordt welk B.T.W. tarief er moet worden toegepast. De Belastingdienst is de bron waar iedereen terecht kan als het gaat om en over B.T.W. Daarom kun je de Belastingdienst altijd bellen of e-mailen voor vragen. Zij zijn op de hoogte van de toegepaste wetgeving op B.T.W. gebied en kunnen je dus altijd precies uitleggen welk tarief je voor jouw producten of diensten moet rekenen. 

admin

leave a comment

Create AccountLog In Your Account