Kwart administratiekantoren biedt online boekhoudprogramma aan

Kwart administratiekantoren biedt online boekhoudprogramma aan

Zo volgt uit de conclusie van een grootschalig onderzoek van onderzoeksbureau Keala Consltancy in 2013. Dit percentage is nog groter bij de grotere administratiekantoren. Op dit moment bied driekwart van de kantoren met 20 of meer werknemers een online boekhoudprogramma aan haar klanten aan. Kaela ziet daarnaast komende jaren een groei in het gebruik er van. Van de ondervraagde kantoren geeft 7% aan binnen nu en 24 maanden in online boekhoudsoftware te investeren.

Kaela geeft aan dat dit percentage waarschijnlijk niet helemaal overeenkomt met de werkelijkheid. Naar mate de voordelen van online software ook voor de kleinere kantoren en zzp-ers duidelijk zullen worden, zullen deze partijen zich meer gaan bezig houden met het aanbieden van online diensten. Waarschijnlijk is het kleine percentage uit het onderzoek te verklaren door de onbekendheid van de mogelijkheiden en door het idee dat het overstappen op online- en cloud omgevingen complex is en veel investeringen kost.

mate waarin online boekhoudprogramma’s nu en over 2 jaar worden aangeboden
Bron: keala.nl
Wanneer we kijken naar het totale aanbod van boekhoudprogramma’s zien we dat het grootste deel hiervan inmiddels als online versie beschikbaar is. Een trend die wordt verklaard doordat webapplicaties steeds meer mogelijkheden bieden en internet tegenwoordig bijna overal beschikbaar is. Altijd en overal toegang tot je boekhouding hebben, waardoor samenwerken makkelijker wordt en je boekhouding meegroeit met je bedrijf zijn wat ons betreft de grootste voordelen. Al deze voordelen heb je al voor een paar tientjes per maand.

Exact als beste uit de bus
Het onderzoeksbureau meldt verder dat de markt voor online boekhoudpakketten wordt gedomineerd door Exact. Ruim één op de drie administratiekantoren biedt klanten een pakket van Exact Online aan. Op afstand gevolgd door Unit4 (12%) en Twinfield (10%).

penetratie online boekhoudprogramma’s
Bron: keala.nl
Dit geldt ook voor het aantal administraties die online door klanten van administratiekantoren zelf worden verwerkt in een online boekhoudprogramma. Van alle klanten die gebruik maken van een online boekhoudprogramma aangeboden door een administratiekantoor, gebruikt 30% Exact.

Erick Bos, manager productmarketing bij Exact legt de opkomst van online boekhoudprogramma’s uit:

marktaandeel online boekhoudprogramma’s
Bron: keala.nl
Online werken biedt tal van voordelen voor accountants- en administratiekantoren. De twee belangrijkste zijn dat ITbeheer overbodig wordt en dat de samenwerking met de klant veel efficiënter verloopt. Het kantoor heeft geen hosting-omgeving nodig of een server waar software op draait. Tevens worden software-updates automatisch uitgevoerd waardoor er veel kosten kunnen worden bespaard. Doordat het administratiekantoor samen met een klant in de administratie werkt, is deze sneller bijgewerkt waardoor de ondernemer meteen beschikt over de juiste en actuele bedrijfsinformatie die nodig is om beslissingen te nemen. Het administratiekantoor kan dankzij een oplossing als Exact Online ook veel meer de rol van bedrijfsadviseur op zich nemen zodat zij klaar zijn voor een nieuwe rol in een veranderende markt.

Online boekhoudsoftware verbetert service Administratiekantoren
Uit het onderzoek volgt verder dat in Nederland naar schatting zo’n 14.000 administratiekantoren actief zijn. Hun activiteiten bestaan veelal uit de verwerking en het controleren van klantadministraties, waaronder het verwerken van de salarissen van hun klanten. In veel gevallen houdt de klant zelf haar administratie bij en “kijkt” het administratiekantoor mee en stuurt bij waar nodig. Op deze manier kunnen administratiekantoren hun markt vergroten en klanten relatief makkelijk van een goede service voorzien.

Over het onderzoek
Deze onderzoeksresultaten zijn afkomstig uit een grootschalig onderzoek utigevoerd door Keala Consultancy, naar het gebruik van boekhoudsoftware bij administratiekantoren voor de verwerking van zakelijke klantadministraties. De doelgroep is representatief vertegenwoordigd voor alle administratiekantoren in Nederland.

Keala Consultancy is specialist op het gebied van market intelligence en marketing consultancy. Met een aanzienlijke ervaring binnen de IT- en Telecomsector ondersteunt en adviseert Keala Consultancy organisaties bij diverse marktvraagstukken.

admin

leave a comment

Create AccountLog In Your Account