Open source boekhoudpakketten

Open source boekhoudpakketten

Wanneer je wilt beginnen met boekhouden, kan de prijs van een boekhoudpakket een drempel zijn. Zeker als startende ondernemer wil je de kosten graag zo laag mogelijk houden. Eén van de mogelijkheden om dit te realiseren is het beginnen met een een Excel boekhouding. Wanneer je echter niet veel kennis van Excel hebt en je boekhouding groeit, is dit op termijn wellicht niet de beste keuze. Het boekhouden met behulp van een open source boekhoudpakket kan dan een gratis alternatief zijn.

Wat is open source?
Gratis boekhouden?
Nederlandse open source boekhoudpakketten
Overzicht open source boekhoudprogrammas
Wat is open source?
Open source software is doorgaans gratis verkrijgbaar en de broncode is publiekelijk beschikbaar. Dit in tegenstelling tot de meeste commerciele software, waarbij de broncode doorgaans geheim is. Wanneer je voldoende kennis hebt van de broncode(taal) of wanneer het pakket diverse mogelijkheden tot aanpassen bied, kun je de software zelf aanpassen. Enkele kenmerken van open source software:

Je bent voor aanpassingen (doorgaans) niet afhankelijk van een producent of leverancier.
Je hoeft het programma niet te kopen of een licentie (en onderhoudscontract) af te nemen.
Omdat populaire opensource software vaak wordt ondersteund door een community, kun je bij anderen terecht met vragen of aanpassingen.
Open source software heeft vaak als doel de samenwerking te vergroten, koppeling met andere systemen zal dus vaak aanwezig zijn. Of kan zelf worden ontwikkeld.
De meeste open source software is gratis op het internet te verkrijgen. Het is echter een misvatting dat aan het gebruiken van open source software geen kosten verbonden zijn. Wanneer je niet voldoende (IT) kennis in huis hebt, kan het installeren, configureren, aanpassen of integreren van open source software toch de nodige kosten met zich mee brengen.

Gratis boekhouden?
Zoals gezegd kan het gebruik van open source kosten met zich mee brengen. Een open source boekhoudpakket moet doorgaans worden geinstalleerd. Zeker wanneer het een online boekhoudpakket betreft, is hier doorgaans kennis van servers en webapplicaties voor nodig. Hier staat tegenover dat hiervoor goede handleidingen beschikbaar kunnen zijn.

Ook het aanpassen, configureren en integreren kan enige expertise vragen. Wellicht zul je dan moeten investeren (betaalde) ondersteuning.

Hiernaast kun je ook kosten kwijt zijn aan gewenste third-party onderdelen. Denk aan modules die als uitbreiding op het standaardpakket fungeren, uitgebracht door een commerciële partij.

Wanneer je echter niet veel wensen hebt, kan een open source een prima gratis boekhouden alternatief zijn.
Dit geldt met name voor zelfstandigen en kleine ondernemingen.

Nederlandse open source boekhoudpakketten
Een aantal open source programmas richt zich op de internationale markt. Je zult dan goed moeten kijken of ondersteuning voor de Nederlandse taal en het Nederlandse belasting- en BTW-stelsel aanwezig is.

Boekhouden heeft een internationaal karakter, overal moet men een boekhouding bijhouden. De nationale wetgever heeft echter in elk land gezorgd voor eigen specifieke regels en verplichtingen. Je opensource boekhoudprogramma zal dit moeten ondersteunen. Typisch Nederlandse kenmerken zijn bijvoorbeeld:

Digitale betalingsopdrachten / bankmutaties. De door banken gehanteerde standaarden (voor bijv. export bestanden) in Nederland, zullen verschillen met andere landen. Wanneer je je betalingsopdrachten (automatisch) wilt verwerken in je boekhoudprogramma moet je hier zelf een oplossing voor vinden.
Auditfiles. Een auditfile is een bestand waarin alle gegevens van de administratie staan opgeslagen. De Belastingdienst kan hierom vragen wanneer zij een controle wil van de financiële gegevens. Bijna elk Nederlands boekhoudpakket zal dit bevatten. Buitenlandse pakketten niet altijd.
(Electronische) BTW aangifte. Elk land heeft zijn eigen BTW regels. Een groot aantal Nederlandse boekhoudpakketten ondersteunen de electronische aangifte bij de Belastingdienst. Wanneer je open source pakket gebruikt, is de kans groot dat je dit handmatig moet doen.
In Nederland kennen we specifieke termen en begrippen binnen het boekhouden (zie Boekhoudbegrippen). Wanneer je een pakket gebruikt dat niet in het Nederlands kan worden gebruikt, kan het een hele speurtocht zijn de juiste velden en onderdelen te vinden. Gelukkig bevatten veel pakketten een Nederlands taalbestand, waardoor dit geen problemen vormt.

Overzicht open source boekhoudprogrammas
Hieronder vind je een overzicht van de populairste open source boekhoudprogramma’s, geschikt voor de Nederlandse markt.

osFinancials
logo osFinancials
osFinancials is een uitgebreid open source boekhoudpakket dat werkt op Windows. Het pakket is gratis te downloaden en te gebruiken. Het boekhoudprogramma is redelijk stabiel, maar de gebruiksvriendelijkheid laat wat te wensen over. Betaalde support is wel mogelijk. osFinancials wordt in Nederland uitgegeven door Delphidreams uit Amsterdam. Enkele standaard features zijn:

Onbeperkt aantal administraties bijhouden
Debiteuren en crediteuren beheer
Orderadministraties & voorraadbeheer
Winst & verliesrekening opstellen
Urenregistratie
Offertes maken
Voor optionele modules moet wel worden betaald. In de webshop vindt je onderdelen zoals een Bankimport plug-in, BTW aangifte, Auditfiles, koppelingen met kassa systemen en multi-user support. Ook voor ondersteuning kan een service pakket worden afgesloten. Wat wij een groot nadeel vinden is dat voor een Nederlandse handleiding ook moet worden betaald. (Meer informatie over de kosten)
Wanneer je van osFinancials gebruik wilt maken zul je in de meestegevallen dus toch op enkele kosten moeten rekenen.

Ga naar osFinancials

GnuCash
logo GnuCash
GnuCash is een (gratis) open source boekhoudpakket. De software draait op alle systemen (Windows, Mac OS X, Linux), is beschikbaar in het Nederlands en is geschikt voor zelfstandigen en kleine ondernemingen. De broncode is openbaar (Geschreven in C en Scheme), dus is het mogelijk het programma zelf aan te passen. Enkele features zijn:

Balans
Winst-en-verliesrekening
Waardebepaling portefeuille
Transacties uit voeren in verschillende valuta’s
Import vanuit QIF-bestanden & online bankieren (OFX/HCBI), herkenning van bestaande boekingen
Ondersteuning aandelen, obligaties en beleggingsfondsen
Veel van de handleidingen zijn in het Engels geschreven. Het opstarten met GnuCash kan dus enige tijd kosten.

Ga naar GnuCash

SpeedBalance
logo speedbalance
SpeedBalance wordt uitgegeven door de Zwitserse firma Banana.ch SA, dat met diverse boekhoudsoftware actief is op de Zwitserse markt. Het pakket is beschikbaar in het Nederlands en werkt op alle Windows versies. Er zijn ook uitgebreide (Nederlandse) handleidingen aanwezig. Het pakket bevat o.a. de volgende features:

Winst-en-verliesrekening
Balans, Kasboeken en BTW rapporten
Debiteuren / Crediteuren beheren
Diverse import en export features
Het werken met SpeedBalance is gemakkelijk en lijkt veel op het werken met Excel. Wanneer je geen zin meer hebt in een Excel boekhouding, kan overstappen naar dit pakket een goede volgende stap zijn. Er is sinds kort een speciaal Nederlands forum (www.sbforum.nl), waar gebruikers ervaringen kunnen delen en elkaar kunnen helpen.

Ga naar SpeedBalance

EekBoek
logo osFinancials
EekBoek is een boekhoudprogramma bedoeld voor het midden- en kleinbedrijf, dat werkt op Linux, MacOSX en Windows. EekBoek is bedacht en ontwikkeld door de Nederlandser Johan Vromans (Squirrel Consultancy). Er is een beknopte Wiki aanwezig met uitleg over de installatie en werking. In het programma zelf zit een uitgebreide hulp-browser. Het pakket bevat o.a. de volgende features:

Winst-en-verliesrekening
Export van diverse rapporten
Openingsbalans en jaarafsluiting
Onbeperkt aantal administraties
Multi-user ondersteuning (tegelijkertijd boekhouden)
Ondersteuning BTW aangifte (per jaar, per kwartaal of per maand)
Het boekhoudpakket is wat spartaans, maar kan voor een kleine ondernemer of ZZP-er voldoende zijn. Dit heeft als voordeel dat het programma snel te beheersen is. Met name Linux gebruikers zullen goed uit de voeten kunnen met EekBoek.

Ga naar EekBoek

OpenERP
logo Open ERP
OpenERP (voorheen bekend als TinyERP) is een online open source enterprise resource planning (ERP) pakket, ontwikkeld door de belg Fabien Pinckaers (OpenERP s.a.). Het pakket is in ontwikkeling sinds 2005 en wordt gebruikt in een groot aantal landen. In al deze landen zijn er partners die ondersteuning kunnen bieden. In Nederland kun je voor ondersteuning en integratie bijvoorbeeld terecht bij Dypalio en OpenWorx.

Omdat het een ERP systeem betreft, kun je met OpenERP veel meer dan alleen boekhouden.
Denk daarbij aan features zoals:

Personeeladministratie (HRM)
Financiële administratie
Projectadministratie/beheer
Relatiebeheer
Inkoop- en verkoop ondersteuning + voorraadbeheer
Documentbeheer
Urenregistraties
Koppelingen met webshops en kassasystemen
Mobiele versie
Er zijn meer dan 500 verschillende modules beschikbaar, die alle mogelijke bedrijfsprocessen ondersteunen. Daarnaast is er een zeer grote community van gebruikers aanwezig. De basisversie is gratis, maar bevat geen support. Voor een enterprise editie met meer mogelijkheden en ondersteuning moet wel worden betaald.

Wil je een eenvoudige boekhouding bijhouden, dan is dit pakket wellicht te veel van het goede. Wil je investeren in een voordelig ERP pakket (als bijv. een alternatief op SAP), dan is OpenERP zeker de moeite waard. Zie ook de Wikipedia pagina over OpenERP voor meer informatie.

admin

leave a comment

Create AccountLog In Your Account