Register accountant (RA)

Register accountant (RA)

Als er wordt gesproken over een register account dan gaat het over RA (de afkorting van register account). In Nederland is RA een accountant. Deze accountant staat dan ingeschreven in het accountregister van het NIVRA. De afkorting NIVRA staat voor Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants. Het is een beroepsorganisatie waarbij ruim 14000 registeraccountants staan ingeschreven. Deze register accountants zijn werkzaam in functies waarbij informatie en informatieverzorging centraal staat (waarbij zeer nauwlettend de kwaliteit in de gaten wordt gehouden). Binnen het beroep van de register accountant staat de gedragscode centraal. Dit is een code waaraan de register accountant zich moet houden, hierbij moet gedacht worden aan de bescherming van persoonlijke gegevens en vertrouwelijke informatie.

Opleiding register accountant 
Er kan gekozen worden voor een opleiding tot register accountant maar deze krijgen zij niet zomaar. Er moet een aantal jaren studie aan vooraf gaan. Als men uiteindelijk is geslaagd dan krijgt de register accountant de wettelijke bevoegdheid. Een register accountant is in Nederland een beschermd beroep. De letters RA (register accountant) worden in Nederland achter de naam geschreven en niet zoals bij veel titels voor de naam. In Belgiƫ gaat het als het over de register accountant gaat, over de bedrijfsrevisor. Als men register accountant wil worden dan dient men een universitaire opleiding te gaan volgen, men wordt opgeleid in de toegepaste economie. Men moet een theoretisch en een praktisch deel afleggen om het diploma van register accountant te behalen. Als alles met goed gevolg is afgelegd dan krijgt men de benaming RA achter de naam van register accountant.

Andere benamingen voor register accountant 
Er zijn meer benamingen dan alleen de naam register accountant. De Angelsaxische titel is Certified Public Accountant (CPA), maar deze komt niet geheel overeen met de Nederlandse registeraccountants-titel. Dit is dan ook de reden dat de benaming Chartered Accountant of Executive Master of Accounting wordt gebruikt.

admin

leave a comment

Create AccountLog In Your Account